Textiel bedrukken: verklarende woordenlijst

Ademend textiel
De stof is ademend en voert snel transpiratie af voor een optimaal comfort. De stof droogt vervolgens sneller en elimineert geurtjes: Cool Plus ®’, ‘Coolmax ®, Cool Dry®…

Anti-pilling
Eigenschap en/of speciale behandeling om pilling (kleine bolletjes van vezels op het oppervlak van de kleding ) te vermijden.

Belcoro ®:
De gecertificeerde Belcoro® katoen draden zijn geweven met een regelmatige spanning die een hoge uniformiteit en zuiverheid garanderen, waardoor een gladder oppervlak ontstaat. De kleurstof is ook gelijkmatiger verdeeld, wat de stof stabieler en duurzamer maakt.

Cool Plus ®’, ‘Coolmax ®, Cool dry®…
Deze stof is ook ademend en voert snel transpiratie af voor een optimaal comfort. De stof droogt vervolgens sneller en elimineert geurtjes: Cool Plus ®’, ‘Coolmax ®, Cool Dry®…

Coton Slub / Gevlamde draad:
Fantasiedraad met onregelmatigheden in de vorm van een vlam.

Cordura®:
Synthetisch materiaal bestaande uit sterke, soepele draden, relatief elastisch en gemakkelijk te onderhouden.

Easy Care:
Chemische behandeling die de kleding minder laat kreuken.

Elasthan / Spandex:
Deze verschillende benamingen verwijzen naar vezels met een hoge elasticiteit en een hoge rek weerstand. Ze stellen de kleding in staat de bewegingen van het lichaam te volgen en langer hun initiële vorm en maat te behouden. Ze dragen bij aan een grotere bewegingsvrijheid, langdurig comfort en kreuken niet.

Enzym behandeld katoen:
Een niet-chemische behandeling waarbij de overtollige vezels worden verwijderd door enzymen, waardoor de stof zuiverder wordt en zeer zacht aanvoelt.

Gekamd katoen:
Katoen waarvan de vezels een extra mechanische kambehandeling hebben ondergaan om ze langer, zacht en zuiver te houden en een stabiele kwaliteit te verzekeren. De stof is soepel en zeer aangenaam om dragen.

Goretex ®:
Een beschermende tussenlaag die zorgt voor waterdichtheid en er tegelijkertijd voor zorgt dat transpiratie afgevoerd kan worden.

Inductie:
een plastic coating (PVC, polyurethaan (PU), acryl …) aangebracht op het weefsel om de waterdichtheid te verhogen.

Interlock:
Dubbel ribtricot dat aan beide zijden hetzelfde aanzien heeft. Bezit een hoge elasticiteit in de lengte en een betere dimensionale stabiliteit voor de zachtheid.

Jersey katoen:
Simpel breiwerk met duidelijke rechte en averechte steek, licht en soepel, staat bekend om zijn comfort.

Klopman:
Hoogwaardige stof met een uitzonderlijke duurzaamheid, comfortabel en elegant.

Lyocell:
Kunstmatige duurzame cellulosevezels, waarmee onder andere een zacht aanvoelende (perzikhuid) stof verkregen wordt. Voorbeeld: Tencel®, gemaakt van de cellulose uit hout pulp.

Membraan:
Synthetische laag tussen twee stoffen om de prestatie te verbeteren (waterdichtheid…).

Microporeus membraan:
Beschermende tussenlaag die zorgt voor waterdichtheid en er tegelijkertijd voor zorgt dat transpiratie kan worden afgevoerd. Voorbeelden: Goretex ®, Thinsulate ®…

Microfibre textiel:
Kleding gemaakt van microvezels om een zijdeachtig aspect te verkrijgen. Dit is zacht, comfortabel en ademend.

Micro Sergé:
Fijne sergé dankzij nog dunnere en soepelere draden. Geeft meer elegantie aan het materiaal en bewegingen van het kledingstuk.

Non Iron:
‘Non Iron’ overhemden hoeven bijna niet te worden gestreken en kreuken ook veel minder tijdens het dragen.

Nylon:
De van oorsprong commerciële benaming voor een polyamide 6-6 is nu de algemene benaming voor dit polyamide.

Organisch / biologisch katoen:
Het katoen is gekweekt op velden waar minstens 3 jaar geen pesticiden en chemische meststoffen zijn gebruikt, volgens de principes van de biologische landbouw.

Ottomaans:
Stof met een grove zijdelingse steek, fijne volle maas – breiwerk met gelijkaardig aspect.

Oxford:
Stof met gestippeld aspect bestaand uit kleine vierkante patronen verkregen uit draden van verschillende kleuren/materialen.

Passepoil of bies:
De rand van een stof die een tussenstuk tussen twee genaaide stukken vormt.

Perzikhuid:
De oppervlakte van deze stof is verzacht door gemerciseerde cilinders. Deze behandeling zorgt ervoor dat de uitstekende draden aan de bovenkant gebroken worden en zorgen voor een zacht aanvoelen zoals een perzik.

Pima katoen:
Een lange katoenvezel, geteeld in Soudan, Peru en zuidwesten van de Verenigde Staten. Zorgt voor een hoogwaardig, soepel en fijn kledingstuk. Wordt
gebruikt in producten in een hogere prijsklasse en kwaliteit.

Piqué:
Een stof met een zeer specifieke reliëftekening, alsof deze doorstoken is met een naald. Mazen in klein reliëf.

Polyamide:
Synthetisch materiaal bestaande uit sterke soepele draden, relatief elastisch en gemakkelijk te onderhouden.
Voorbeeld: Cordura®, versteviging tegen slijtage / Supplex®, ademend en duurzaam.

Polyester:
Synthetische stof, sterke vezel, flexibiliteit, kleurvastheid en gemakkelijk te onderhouden.

Polyurethaan ‘PU’:
Dit is een belangrijke familie polymeren die veel toepassingen kent. Zo wordt het onder meer gebruikt als kunstmatig alternatief voor leder.

Popline:
Een strak geweven stof gemaakt van katoen of polyester/katoen.

Rib 1×1:
Een rekbare stof. Vervaardiging van stof door alternerend de maas recht en averechts te breien.

Ringgesponnen katoen:
Katoen gesponnen van lange, doorlopende vezels. Het resultaat is een strak en egaal oppervlak. Een ringgesponnen draad geeft de stof een gladder en zachter oppervlak. Het kledingstuk is fijner om te dragen en geeft een betere kwaliteit voor het drukwerk.

Rip-stop:
Een sterke geweven stof met een vierkant patroon. Deze voorkomt scheuren.

Sergé:
Het wisselend kruisen van de draden zorgt voor een diagonaal patroon wat de beweging van het kledingstuk accentueert en meer comfort en duurzaamheid biedt.

Softshell:
Materiaal bestaande uit 3 lagen met een ademend tussenmembraan. Comfortabel, soepel, ademend en beschermd tegen de kou, wind en regen.

Stretch:
Het kledingstuk heeft een elastische eigenschap vaak verkregen door elasthandraden.

Supplex®:
Zie polyamide -Taslan (air-jet). Sweatshirts van «LSF» Low Shrinkage Fleece: mengeling van polyester en katoen. Bestaande uit drie lagen waarvan de bovenste uit 100% katoen voor
een zacht aanvoelen.Het biedt meer comfort en duurzaamheid dan andere sweatershirts die gemaakt zijn van traditionele stoffen.

Tactel®:
Zie polyamide.

Taffeta:
Fijne stof met een glad en glanzend oppervlak aan beide zijden.

Taslan®:
Een draad die verkregen wordt met behulp van perslucht (air-jet) – hierbij wordt verwezen naar de manier waarop de vezels zijn geweven en de daaruit vloeiende textuur. Wordt vooral gebruikt voor buitenkleding. Zorgt voor een hoge waterdichtheid en duurzaamheid.

Teflon®:
Deze behandeling geeft aan het weefsel een beschermend laagje (zonder dat de eigenschappen van het weefsel worden aangetast).

Tencel®:
Zie Lyocell.

Thinsulate®:
Zie microporeus membraan.

Viscose:
Synthetisch materiaal vervaardigd uit geregenereerd cellulose. Het heeft een zijdezacht en glanzend aspect en valt mooi dankzij de dichtheid van het materiaal (hoger dichtheid dan katoen). Het voelt glad en zacht aan.

NORMERINGEN

EN471:
geeft de eigenschappen aan waaraan een hoog zichtbaarheid kledingstuk dient te voldoen indien gebruikt als officiële werkkleding.

EN1150:
geeft de eigenschappen aan waaraan een hoog zichtbaarheid kledingstuk moet voldoen indien gebruikt als vrijetijdskleding.

EN343:
geeft de eigenschappen aan waaraan een kledingstuk dat bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden dient te voldoen. Met andere woorden bescherming tegen: regen, sneeuw, mist, vochtigheid, wind en kou –boven de -5°.

Interesse in kledij?

Vul onderstaande gegevens in en we contacteren u eerstdaags terug.

  • Sleep bestanden hierheen of
    Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, eps, ai, doc, psd, jpeg, docx.
    Grote, of meerdere bestanden kan u beter apart sturen via Wetransfer (zie link onderaan website).
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.