Hoe uw eigen logo ontwerpen? Argo geeft 5 waardevolle tips

Carline DCNieuws

eigen logo ontwerpen tips

Bent u van plan om een zaak te starten? En zoekt u hierbij naar een passend logo? Of wilt u uw huidig logo in een nieuw jasje steken? Dan geven wij u in dit artikel graag een aantal tips voor het ontwerpen van een blikvanger.

5 tips om uw eigen logo te ontwerpen

1. Less is more

Voor een maximale visibiliteit dient een logo eenvoudig en makkelijk te onthouden zijn. Hoe minder elementen het logo bevat, hoe groter de herkenbaarheid.

bekende logos

Giganten zoals bovenstaande bedrijven hebben geen tekst nodig om mensen hun logo te doen herkennen. Voor (startende) kmo’s is het echter wel ontzettend belangrijk om de bedrijfsnaam in het logo te verwerken. Op deze manier kan de naamsbekendheid groeien.

2. Tijdloos of trendy?

Een tijdloos logo is in de meeste gevallen aan te raden. Het zou namelijk maar triest zijn indien uw logo over enkele jaren verouderd lijkt.

Voor eenmalige evenementen kan u dan wel weer gaan voor een trendy ontwerp. Volg de hype die op het moment gaande is en zorg zo voor meer visibiliteit.

3. Durf out-of-the-box te denken

Zolang het uiteindelijke resultaat maar klopt, kan het tijdens het ontwerpen geen kwaad om wat buiten de lijntjes te kleuren. Meer zelfs, vaak leiden kleine vergissingen tot nog mooiere ideeën of variaties.

Zorg ervoor dat uw logo opvalt tussen de logo’s van uw concurrenten. Dit kan u doen door een uniek en aantrekkelijk ontwerp te creëren. Kopiëren of namaken van bestaande logo’s is dus not done.

4. Keuze van het lettertype

Het lettertype is een belangrijke factor in de effectiviteit van uw logo. Bedenk dus van tevoren welk lettertype de uitstraling van uw onderneming het beste uitdraagt.

Dit hangt enorm af van de sector. Zo kan u als oprichter van een binnenspeeltuin beter voor een speels uiterlijk kiezen. Als begrafenisondernemer zou dit lettertype dan weer uiterst ongepast zijn. Hiermee willen we aantonen dat het essentieel is om hierover na te denken.

Zorg er ook voor dat u op voorhand kijkt naar hoe het lettertype eruitziet wanneer u het verkleint. Hierdoor komt u later niet voor onaangename verrassingen te staan. Kijk naar onderstaand voorbeeld om te zien hoe het niet moet. Het grote logo is voor autobelettering bijvoorbeeld perfect te gebruiken op de zijwand van uw voertuig. Indien u hetzelfde logo echter op een pen of visitekaartje wil drukken, blijft er niets meer van over. Uw herkenbaarheid vervalt en daarmee ook het nut van uw logo.

fout voorbeeld lettertype logo

5. Werk eerst in zwart-wit, later met kleuren

Door de kleuren te bewaren voor het einde van het proces, kunt u zich focussen op uw idee zelf. Geen hoeveelheid gradiënt of kleur zal een slecht ontworpen logo immers kunnen redden.

Door eerst in zwart-wit te werken, bent u er eveneens zeker van dat uw logo zijn herkenbaarheid niet verliest als het zonder kleur wordt afgedrukt. Handig!

Zodra het design goed zit, kan u met kleuren beginnen experimenteren. Welke kleur past bij uw onderneming? Welk gevoel wil u opwekken bij uw doelgroep? En wat wilt u uitstralen?

Door zulke vragen te beantwoorden, komt u alvast een stap dichter bij de juiste kleurencombinatie. Meer weten over het gericht gebruiken van kleuren in reclame? Lees dan ook ons artikel over kleuren.

Het logo ontwerp, zelf doen of uitbesteden?

Het lijkt natuurlijk leuk (en goedkoop) om uw eigen logo te maken. Maar bent u er zeker van dat uw ontwerp aan alle voorwaarden voldoet? Fouten in het design kunnen later grote gevolgen hebben in het productieproces. En dit kan u uiteindelijk meer geld kosten.

Een ervaren ontwerper weet welke fouten hij niet mag maken tijdens het ontwerpproces.

Argo heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de reclamesector. Wij kunnen u dus gepast advies geven bij het ontwerpen van uw eigen logo.

Wilt u ook uw eigen logo (laten) ontwerpen? Dan helpen wij u met veel plezier verder. Vul onderstaand contactformulier in, dan hoort u spoedig meer van ons.


  • Daar we graag zo ecologisch mogelijk werken, voeren we alleen beletteringen uit in deze woonplaatsen. Voor bestaande klanten maken we graag een uitzondering.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, eps, ai, doc, psd, jpeg, docx.
    Grote, of meerdere bestanden kan u beter apart sturen via Wetransfer (zie link onderaan website).
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen bekeken ook: